23-10-2020, Bladel  Hoe belangrijk is slaap voor je?

 

Slapen minstens zo belangrijk als eten.

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen, blijkt uit een enquête van het CBS. En dat terwijl slapen zo belangrijk is voor je dagelijks functioneren en je gezondheid. Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten.

Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal. Maar wat veel mensen niet weten, is dat slapen minstens zo belangrijk is als eten. 

Gezondheidsrisico’s

Wanneer je consequent minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.

Baby’s en koffie

Gemiddeld slapen we een derde deel van ons leven. Dat begint al vanaf de ontwikkeling van baby’s in de buik bij de moeder. Baby’s slapen het grootste deel van de dag, waarbij ze veel meer REM-slaap hebben (droomslaap) dan oudere kinderen en volwassenen. Voor zwangere vrouwen is het dan ook opletten met bijvoorbeeld koffie. Koffie drinken tijdens de zwangerschap beïnvloedt de slaapduur van de foetus. Dat kan dan weer invloed hebben op de ontwikkeling.

Voor jong en oud

Maar slapen blijft belangrijk, of je nou oud of jong bent. Ook voor bijvoorbeeld scholieren en studenten is een goede nachtrust van belang. Na een flinke studiedag sla je de lesstof beter op in het langetermijngeheugen als genoeg geslapen hebt. Maar ook vóór een lesdag is voldoende slaap van belang om de lesstof goed op te kunnen nemen. En dat kan het verschil uitmaken tussen een heel goed cijfer en een onvoldoende.